Sberbank-BH i Sberbank a.d. Banjaluka najavile su danas da će združeno, budući da je sve to ista kuća, tužiti Addiko, novu banku na bosanskohercegovčkom tržištu. U saopštenju za javnost Sberbank nije dodatno objašnjavala šta su razlozi tužbe, nego je sazvala konferenciju, na kojoj je direktno objasnila povod za tužbu.

Kako navode združene dvije banke, a ustvari jedna, razlog tužbe je taj što im je Addiko potpuno ukrala strategiju, i kopirala njihove postupke.

“Prvo su se pojavili tako što su kupili, odnosno rebrendirali postojeću banku, kao mi Volksbank. Onda su se pojavili kao dvije banke, a ustvari jedna – u Sarajevu i Banjaluci. Pa su opteretili svu štampu i ostale medije, čim su počeli s radom. I na kraju, kao vrhunac bezobrazluka, imaju jednako nepovoljne stope kamata za sve vrste kredita, i isto kao mi nemaju studentski račun. E preko toga nismo mogli preći”, rekli su iz oba tima za odnose s javnošću.

Nakon što su novinari postavili pitanje zašto klijenti Sberbanke iz Banjaluke plaćaju proviziju kada podižu novac na bankomatima Sberbank BH, i zašto uopšte plaćaju proviziju kada dižu na bankomatima iste filijaje, iz Sberbank su novinarima odgovorili ne talasaju, i da se drže fokusa konferencije. “Mi smo sazvali konferenciju da kažemo zašto ih tužimo, a ne da vama opravdamo svoju strategiju. Umjesto toga, vi zloupotrebljavate našu dobrotu da vas informišemo”, dodali su iz oba tima.