Ako spadate u 99,9% ljudske populacije, činjenica je da vas sama pomisao na posjet zubaru tjera na plač i prouzrokuje u vama nervozu sličnu onoj koju ste osjećali kad ste se prvi put trebali poljubiti u životu. Drhti vam glas, znoje vam se dlanovi, želite da otkažete u posljednji tren i uvjeravate sebe da vas onda šestica više uopće ne boli (iako živac pulsira zadnjih pola godine i jedete na drugu stranu čak i supu).

Znamo, znamo, odraslost je užasna i uopće nije fer da morate sami biti hrabri, zakazati sastanak, otići na njega hrabro, pola sata sjediti u stolici dok vam čiko sa elektroničkom napravom čačka po zubima, zahvaliti se i sve to platiti 60 KM (naravno ukoliko idete kod privatnika, ukoliko idete kod zubara u javnim ustanovama, vama ni Šatro ne može pomoći).

Donosimo vam sedam uputstava kako možete preživjeti lakše posjet zubaru! Ove savjete toplo preporučujemo osobama koje počne boljeti sve čim uhvate šteku zubarskih ulaznih vrata.

1. Drmnite rakiju za opuštanje prije!
Okej, ne preporučujemo vam baš da se olešite i fulate stolicu, ali jedna za širenje krvnih sudova i opuštanje nije na odmet. Bit ćete sretniji, opušteniji i spremniji na izazove popravke zuba.

2. Isplačite se unaprijed
Ovaj savjet vrijedi i za muškarce i za žene, niko nije hrabar u ovakvim situacijama, saberite se i ne lažite ni sebe ni druge. Totalno je okej isplakati se unaprijed, doći sebi i onda kod zubara. Taman nećete imati više suza za plakanje kod njega.

3. Molite zubara da vas uspava totalno
Ako ni u kom slučaju ne želite da budete svjesni dešavanja oko vas u tih pola sata, zamolite zubara da vas ušlagira i probudi kad sve popravi. Ukoliko ne želi da vam da anesteziju, vi ga zamolite da vas štocira.

4. Razgovarajte sa zubarom
Kao i u kvalitetnim vezama morate komunicirati o svojim osjećanjima. Ako ne znate šta reći samo ponovite ovu rečenicu “Čiko ja se vas bojim i samo me je bol natjerala da dođem danas ovdje.”

5. Izaberite zgodnog zubara/zubarku
Zvučimo kao pravi primitivci, ali bit će vam teže da se kreveljite i kenjkate pred zgodnom osobom koju možete da zamislite u zločestim kostimićima u krevetu nego neku hiljadugodišnju gospođu.

6. Ugrizite zubara
Vrlo jednostavno, treba da zna da se ne zezate i da je vaš strah istinski i da ćete pustiti da vam prorade iskonski nagoni. Gricnite svog zubara dok vam obavlja rutinski pregled BEZ BUŠILICE u ustima.

7. Zarijte nokte u stolicu, zatvorite oči i brojite minute do kraja
Činjenica je da ćete ipak morati da prođete kroz ovo iskustvo i jedino što je u vašoj mogućnosti jeste da zarijete nokte u stolicu i da istrpite tih pola sata. Nije vam niko kriv što niste išli redovno na kontrole.