Biro za zapošljavanje Kantona Sarajevo iznio je zabrinjavajuće podatke o deficitarnim zanimanjima u glavnom gradu BiH. Pored građevinskih radnika, trgovac i učitelja Biro je objavio da u Sarajevu nedostaje oko sto pedeset dilera. Ova informacija zabrinula je građane glavnog grada koji se nadaju da će se situacija na tom polju uskoro popraviti.

“Velika je potražnja za dilerima u Sarajevu, ali mnogi su napustili glavni grad i otišli u zapadne zemlje. Zbog toga se desio ovaj veliki deficit kada su dileri u pitanju. To zanimanje kod nas još uvijek nije legalno pa zbog toga ne možemo raspisati konkurs kako bi ih zaposlili, ali se nadamo da će vlasti pravovremeno reagovati. Obzirom na situaciju u zemlji, ali i svijetu mislim da bi ljudi koji prodaju drogu donijeli neku mentalnu stabilnost građanima”, rekao je Hamdija Statistiković, predstavnik sektora deficitarnih zanimanja na Birou Kantona Sarajevo.

Da im nije lako uvjerili smo se iz prve ruke jer je izjavu za naš portal odlučio dati jedan od sarajevskih dilera.

“Prije je bilo laganice staneš na ćošak ulice i klijenti dolaze tebi, a sada pokrivam pet ulica. Trči tamo, trči ovamo isto Glovo dostavljač. Mislim da dilanje više nema onu dušu kao što je nekad imalo. Prije smo se svi znali, a sada je pola mojih radnih kolega u Njemačkoj ili Austriji. Nadam se da će se ovaj problem riješiti što prije jer ja više ne mogu izdržati ovaj tempo, a zarada je nikakva realan da budem. Nema narod para i svi bi prije kupili ulje, puter ili nasuli malo goriva nego uzeli kvalitetne robe od lokalnog dilera”, rekao je jedan sarajevski diler koji je želio ostati anoniman.