Udruženje Sarajevo Taxi danas je blokiralo svojim vozilima ulicu ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo, kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo zbog novih trendova koji su se pojavili u gradu. Navode da je ovo direktan udar na njihovu kašiku i da će se braniti svim raspoloživim sredstvima.

“Ovo je katastrofa, pa ja sam 30 godina u ovom poslu i nikada nisam bio u ovolikoj krizi. Prvo nas je satrala pandemija, a sada su se pojavili masovno ovi romobili koji nam izbiše hljeb iz ruku. Hajde raja što kupuje romobile pa i Bog da te pogleda, ali sada fol omogućili da se rentaju romobili i to tarifa duplo jeftinija od taksija. I još bilesi sve to podržala uprava grada Sarajeva. Mi smo ratovali za ovu državu i vidi kako nam vraćaju”, ljutito je prokomentarisao Pike Selimović, taksista sa štanda kod Katedrale.

Ukoliko se ne ispune njihovi osnovni zahtjevi, taksisti su najavili totalni kolaps saobraćaja kao i nemire širom grada.

“Mi tražimo da se te tarife rentanih romobila stave da su barem duplo skuplji od vožnje taksija, da ih ne može voziti niko ko nema položenu A kategoriju i da se ograniči korištenje na jednom mjesečno po osobi. Ako nam vlada ne ispuni ove uslove, mi ćemo napraviti haos u gradu. Ne samo da ćemo blokirati saobraćaj, već ćemo razbijati te romobile gdje god ih vidimo. Ne samo ove za iznajmljivanje već i privatne”, dodao je Pike.

Taksisti također traže određene restrikcije za vožnju biciklom, jer sad moraju raditi i po osam sati dnevno kako bi zaradili dovoljno novca.