Sarajevski političari, na čelu sa Elvedinom Konakovićem, nakon dugog perioda istraživanja, rada i testiranja, uspjeli su napraviti prvi funkcionalni vremeplov. Ovaj izuzetno važan izum privukao je pažnju svih svjetskih fizičara, inžinjera, filozofa i naučnika iz različitih oblasti, koji su krenuli u Sarajevo kako bi vidjeli kako izgleda teleportacija jednog cijelog grada skoro 400 godina u prošlost.

‘’Sarajevo je teleportirano kroz vrijeme, a ostalo je na istom mjestu. Nismo prešli u neku paralelnu stvarnost, već smo ostali u okviru ovih dimenzija u kojima se nalazimo, sve oko nas je i dalje u 2017. samo je Sarajevo u 1691. godini. Izuzetno smo ponosni što je ovakav poduhvat prvi put učinjen u Sarajevu.’’ kaže Dino Konaković, premijer Kantona Sarajevo.

Sarajevske vlasti zamolile su sve naučnike koji dolaze u Sarajevo da se pripreme na uslove 17. stoljeća, ponesu kanistere vode, svjetionike i lampinjone, da se pripreme za gužvu s kočijama po sarajevskom makadamu i operu se prije nego što dođu, jer u ovim uslovima, u Sarajevu to neće biti moguće.

‘’Apelujemo i na sve građane da se strpe dok ne podesimo vremeplov na povratak u 2017. godinu. Neko vrijeme će uslovi ostati ovakvi, ali je jako bitno da ne paničarimo. Ovo je lijepa godina i lijepo okruženje, čak je i dosta slično onome što smo imali ranije, aristokracija, neuslovan život, nesigurnost na svakom koraku, ubistva, pljačke, religijski fanatici, ma skoro pa isto.’’ dodali su iz Kantona.

Naši analitičari također tvrde kako velike razlike zapravo i nema: ‘’Odavno već Sarajevo živi u 17. vijeku. Sad je samo to i potvrđeno i urađeno na ovaj jedan ekstreman način, teleportacijom grada kroz vrijeme. Nadamo se svakako da ćemo iz ovoga nešto naučiti i da ćemo se uspjeti čim prije vratiti u 2017. godinu.’’