Sve veća stopa kriminala u Sarajevu primorala je poslovne subjekte da prilagode ponudu na svojim policama. Zaštita mladih u ovom trenutku se pokazala kao prioritet, ako je suditi po ponudama i novim paketima.

“Želimo da prvenstveno mališane pripremimo za ovaj današnji teški vakat, koji očigledno ne dozvoljava da funkcionišemo po starom režimu, već moramo biti spremni za nove i teške metode. Iako su u pitanju djeca, ulice su trenutno vruće i oni moraju imati pri ruci barem neko osnovno naoružanje za odbranu. Vidite da danas suzavac nije dovoljan jer većina koristi vatreno oružje, zato smo i našoj djeci spremili u paketićima sredstva za odbranu”, ističe Samir Finta, šef odjela za prodaju u kompaniji Amko Komerc.

Mališani će od sada na svim prodajnim mjestima moći sebi kupiti po jedan pištolj isključivo za samoodbranu, ukoliko dođe do najgoreg scenarija.

“Neka djeca imaju pri ruci, iako ih većina neće to iskoristiti. Sve je to zapravo psihološka igra jer kada kriminalci saznaju ovu informaciju, razmislit će da li da se zalete na neko dijete jer znaju da će biti naoružani do zuba. Naravno u pitanju su jako mali kalibri ali dovoljni da nanesu teške tjelesne povrede napadačima. Pištolji imaju svega po jedan metak kako bi na prvu zastrašili napadača i kako ne bi dolazilo do zloupotrebe”, dodao je Finta.

Iako bi dušebrižnici rekli da će se većom količinom oružja povećati stopa kriminala, ona svakako nema više gdje rasti tako da jedino ostaje mogućnost samoodbrane.