Sinoć su se u Sarajevu odigrale nemile filmske scene, nakon što je N.N. osoba ukrala dostavno vozilo i bježala od policije, prilikom čega je prouzrokovala nekoliko saobraćajnih nezgoda. Zbog incidenta, MUP KS je zamolio sve odmetnike od zakona da to više ne čine.

“Jako loša situacije se sinoć desila u gradu i mi još uvijek tragamo za bjeguncem koji je prouzrokovao haos na ulicama grada. Iako se tereti za otuđivanje tuđe imovine, nepropisne vožnje, prolazak kroz crveno, zbog čega je načinio nekoliko udesa, bjegunac se ipak nije kretao brzo. U određenom momentu je i zaustavio automobil, nakon čega je nastavio da bježi pješke i tu mu se gubi svaki trag. Dobro je da nije vozio brzo i to ćemo od sada gledati da postane standard, kako ne bi ugrožavao ostale građane prilikom potjere”, ističe Mirza Hadžiabdić, portparol MUP KS.

Novi propis za bjegunce će stupiti na snagu odmah, te se brza vožnja izričito zabranjuje novom uredbom.

“Svako ima pravo da se okrene kriminalu i to mi ne sporimo, ali mora da postoji neki red. Momak je sinoć bježao, ali nije bilo brze vožnje, i tako nije ugrozio nikoga. On je svoja krivična djela napravio za sebe i nema potrebe da bilo ko drugi ispašta zbog toga i to je super. A pri tome, imamo jako puno mladih policajaca koji se još nisu uhodali, što ste mogli vidjeti i sinoć jer im je pobjegao, zato molimo sve bjegunce da vode računa o novim odredbama”, dodao je Hadžiabdić.

Dodatni razlog zbog čega je uvedena ova odredba su i visoke temperature, što može dovesti do srčanog udara ukoliko se tijelo izlaže prevelikom fizičkom naporu ili adrenalinu.