Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo se ponovilo s tehnikom.

Naime, ova sigurnosna institucija je kupila nove stvari za regularno funkcionisanje saobraćajne policije. To su novi radari koji će, kako kažu iz MUP-a, definitivno olakšati rad saobraćajnih policajaca.

“Ovo je najnovija tehnologija za zemlje u tranziciji i korupciji. Radari koje smo kupili neće više držati pripadnike naše policije vani, na hladnoći, po zimi, kiši i snijegu, da bi oni zaradili sebi za doručka, ručka, užine, kladionice i za poneki poklon. Ovo su novi radari. Moderni. Jaki. Oni funkcionišu na taj način da ih policajci samo moraju postaviti. Ostalo će sve odrađivati mašine koje će same zaustavljati vozila, naplaćivati 20 maraka za policajce u smjeni, te taj novac čuvati unutar mašine, na sigurnom. Ovo je inovativno iz razloga što onda policajci treba samo na početku smjene da postave ovaj aparat, a onda poslije da pokupe novac. Ostatak vremena mogu provesti na mjestima na kojima inače sjede kad nisu pored radara – kafani, restoranu, vozanju po gradu ili najčešće kladionicama”, rekla je Suvada Kuldija, glasnogovornica MUP-a KS.

Pripadnici saobraćajne policije u glavnom gradu BiH su prihvatili ove vijesti s oduševljenjem, jer kako kažu, sad više neće biti neugodnih situacija s ljudima koji prekorače brzinu.

“Ma znate kako je to. Ono mi se pravimo da nećemo ništa, kažemo da smo na dužnosti, pa onda ovi ljudi pitaju da nas počaste, ‘vako ‘nako… sve je to nekako na primitivnom nivou. Malo je sramota za nas ozbiljne policajce koji predstavljamo zakon i državu. Ovako lijepo baš. Elegantno. Radar ih zaustavi, oni ubace 20 maraka, mi poslije pokupimo i pjesma”, kaže Halid Lizalo, pripadnik saobraćajne policije.