Nakon recentnog postavljanja spomen-ploče u čast kultnoj rock grupi Indexi, uz spomen-bistu Davorinu Popoviću i spomen-stepenište na kojem velikim slovima piše Da sam ja neko a iz samog stepeništa sviraju najpoznatije numere Indexa, uz biografije svih članova, općina Centar se odlučila na inovativni potez ukrašavanja ovog okruga od 500 m kvadratnih sa još jednim spomenikom Indexima.

“Pa idu ovi Indexi, šta mi znamo, niko ih ne skrnavi” – oficijelno je objašnjenje Općine, u kojem se također navodi da su Indexi odabrani kao bend koji predstavlja dobro poznati harmonični suživot u Bosni i Hercegovini. “To je naš bend i svačiji i vala se mi ne možemo sjetiti nijednog politički korektnijeg benda, za ove turiste što dođu da se mogu provesti”, dodaju u saopštenju.

Novi spomenik će biti nešto drugačiji od ostalih. Naime, spomenik nije posvećen Indexima per se, već zapravo funkcioniše kao spomenik spomenicima Indexa.

“I mi razumijemo da ima dosta spomenika Indexima po gradu i da bi još jedan bio stvarno pretjeran”, saopćila nam je Muniba Trotoar, šefica Službe za spomenike u opštini. “Zato smo nakon dugog vijećanja odlučili da ćemo uvesti nešto potpuno novo, tojest, spomenik spomenicima. Ne znamo ni za jedan drugi grad koji se odlučio na takav potez, mada smo inspiraciju vukli iz nekih od najljepših balkanskih metropola, poput Skopja”- dodala je.

Spomenik će biti u obliku velikog zelenog falusa, te će u njemu simbolično biti ugravirane konture jednog studentskog indexa, kako bi se suptilno ukazalo na tematiku spomenika. Na drugoj strani spomenika bit će napisani neki od najljepših stihova Indexa, a pri obilasku oko falusoidnog oblika pet puta, večerima, kada padne mrak, posjetitelji će moći vidjeti i video-projekcije nekih od najpregledanijih Youtube snimaka koncerata Indexa. “Spomenik je zamišljen kao mjesto okupljanja i moderni mobliijar prvenstveno za omladinu, a onda i za turiste. Mi zaista ne vidimo ko bi uopšte i mogao biti druga ciljna grupa za neki interaktivni javni prostor”- zaključuju u Opštini.