Bakir Izetbegović je za vrijeme svog posljednjeg mandata u velikoj mjeri podržao domaću proizvodnju za odbrambene svrhe. Novi proizvod koji je podržao jeste stvaranje kamuflaže glavnog grada, kako bi bilo onemogućeno precizno granatiranje strateških ciljeva.

“Sistem odbrane moramo jačati kako bi osigurali mir i stabilnost u regionu. Često se našoj zemlji prijeti ratom, kako s vana tako i iznutra, mi ovim samo pokazujemo zube kako ne bi došlo do novih sukoba. Slab protivnik je uvijek mamac za rat, jak protivnik osigurava mir. Kao što smo i obećali, proizvodimo samo oružje koje bi koristili za eventualnu odbranu. Na našim trakama za proizvodnju je pješadijsko i artiljerijsko oružje, ali u posljednje vrijeme dosta ulažemo u novi sistem odbrane, a to je kamufliranje gradova”, rekao je Izetbegović.

Sistem odbrane je razrađen na osnovu postojećih resursa, te nisu potrebna nova sredstva za njegovo održavanje.

“Mi samo koristimo trenutnu situaciju, a to je da građani lože sve i svašta. Mi smo samo omogućili nekvalitetniji ćumur i truhle cjepanice kako bi se bolje stvorio smog. Smog omogućava zavjesu kako se niti jedna kota u gradu ne može vidjeti s okolnih brda. Ako nam se ponovi opsada, neprijatelj ovoga puta sigurno neće moći dobro manevrisati oružjem, i to nam daje taktičku prednost za kontra napad. Neće više biti sistematskog granatiranja i snajperske vatre po civilima. Jedini je problem što ovaj sistem odbrane je gotovo neizvodiv u ljetnom periodu, pa ako već planiraju napad, mi ih molimo da to bude tokom zime nekad”, dodao je Izetbegović.

Dimna zavjesa pod nazivom “Ćumur V-28 T433P-2” se planira postaviti u svim većim gradovima Bosne i Hercegovine. Domaći kvalitet proizveden u Zenici, a testiran u Sarajevu.