Kako bi povećali stepen korištenja taxi prevoza, te smanjili gradske gužve i zagađenje zraka, Sarajevo Taxi je lobirao kod lokalnih organa, kako bi im pomogli pri rješenju ovog problema.

Naime, oni su uspjeli da dobiju potpunu obustavu novih polaganja vozačkih ispita, jer kako kažu, slabo im ide posao u posljednje vrijeme.

“Nama je više puna kapa mladih vozača, gužvi, zagađenog zraka i masovnih saobraćajnih nesreća. Ovo je prije svega pokrenuto, kako bi se nama poboljšao posao. Prije svega, hoćemo da vozimo ko gospoda po gradu, ne da svako malo upadnemo u neku gužvu i gubimo živce. Druga stvar, prave nam ba konkurenciju. Naši taksisti jedva po tri, četiri milje zarade mjesečno, jer se raja voza svojim autima. To nije pošteno. Nek fino počnu masovno koristiti taksi. Što naši vozači ne bi mogli ko gospoda mjesečno pazariti fino po sedam, osam hiljada?! Je l’ to oni nisu zaslužili. A ne ovako, moraju odbijati vožnje, a da znaju da će te pare teško nadoknaditi. Mi moramo imati uslove da bi mogli funkcionisati kako treba. Onda se žale što su nam vozači nervozni, zašto su auta prljava i što smrde na duhanski dim. Pa kako neće, kad im svaka šuša uzima posao. Zamislite da svi počnu sami sebe operisati, ne bi doktori imali za hljeba. E tako je isto s vožnjom automobila. Ko ima pravo da nama krade hljeb iz usta, onda ne treba ni da postojimo”, ističe Fehro Retrovizor, predsjednik udruženja Sarajevo taksija Općine Stari Grad.

Kanton je dozvolio polaganje vozačkog ispita svakih pet godina, i to isključivo osobama koje prođu psihotest, test fizičke spreme, ispit iz fizike, kosmonautike, organske hemije, osnova antičke historije, te minimalno 12 godina provedenih u vojsci.