Kompanija Sarajevo Taksi, koja ima najveći broj registrovanih taksi vozila u Kantonu Sarajevo i pokriva najviše vožnji, ponovno mijenja standarde taksi prevoza. Poznati po unaprijeđenju standarda ovog vida transporta već od ranije, sa svojim ‘’naslijedi licencu’’, ‘’otkupi štand’’ i ‘’daj kaparu za pravo taksiranja Udruženju’’ programima, sada uvode ekskluzivni novitet, a to je pravilo o najkraćoj vožnji.

Na ovu inicijativu natjeralo ih je sve više kratkih vožnji i bahatih zahtjeva mušterija, koje se voze i za nevjerovatno niskih 4 KM.

‘’Sjedne vam frajer na Socijalnom i kaže da hoće do Pozorišta. Vožnja od nekih 5 KM, bez mogućnosti bakšiša. Radije ću se vozit prazan, pa sačekat vožnju do Ilidže.’’, kaže Mustafa, koji taksira već 30 godina.

‘’Najgori su mi oni koje vozim za 4,5 KM, pa onda čekaju kusur još. Stvarno se mora uvesti pravilo o najkraćoj vožnji. Pa moramo i mi nešto zaraditi, neću vozit džaba. Ovo se moralo desiti kad tad. Šta hoće oni, da imaju taj luksuz vožnje taksije, pa da onda još biraju gdje bi.’’ dodaje Mirsad, također taksista već duže vrijeme, ponosni nasljednik licence i štanda kod Shoppinga na Grbavici.

Ova inicijativa trebala bi omogućiti taksistima da zarade u prosjeku 15 KM po vožnji, što je sasvim dovoljno da sa nekoliko vožnji dnevno osiguraju sebi pristojna primanja. Kažu, drugačije bi morali voziti i po osam sati ako žele imati primanja dostatna za dostajan život. Ovako bi mogli za dva do tri sata sebi osigurati dobre dnevnice i na posljetku dobra mjesečna primanja.

Žele imati mogućnost odbijanja mušterija uz validan razlog, da ne bi, kako ističu, ispali neradnici i nezahvalni.

‘’Ja kad odbijem nekoga za vožnju koja mi se čini kratka, odmah mi dobacuju kako ima ljudi koji bi radili i to, kako uzimam nekome mjesto. Ali evo, nek probaju. Ne može se takvim vožnjama ništa zaraditi. Ovako bi bar mogao reći, takav ti je zakon, pa ti gledaj. Ako hoćeš, hajde do aerodroma, pa se kasnije prebaci tramvajem gdje trebaš, ili ja ne vozim.’’

Sličnu inicijativu žele uvesti i mesari po uzoru na Sarajevo Taksi koja bi odredila minimalnu količinu mesa. ‘’Dođe žena i kaže 200 grama piletine, ja kažem ne može, malo. I odbijem da prodam, dok ne dođe neko ko će kupiti 15 kila. Pa da se više zaradi.’’ kažu mesari koji tek spremaju nacrt svoje inicijative koja će se kasnije uputiti na Parlament.