S obzirom na to da smo se pretvorili u grad koji samo obilježava neke bitne događaje iz historije, i da nemamo kapaciteta da kreiramo nove uspomene, gradonačelnica Sarajeva je odlučila da se obilježe svi bitni i nebitni događaji koji su vezani za grad.

“Proslava povodom 40 godina Olimpijade nas je ponukala da ovu našu rubriku kucanja na vrata zaboravljenih asova popularizujemo, jer očigledno ne umijemo više napraviti ništa novo velikog obima i da ga se rado sjećamo. Mnogi su negodovali obilježavanje Olimpijade, ali ja smatram da je to bitna stvar i da nije loše za turizam da naš grad pretvorimo u jedan veliki muzej kulture sjećanja”, istakla je Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva.

Marljiva ekipa gradske uprave je prikupila sve datume i odmah su se bacili u akciju, a već sutra će naš grad obilježiti jedan jako bitan datum.

“Na sutrašnji dan prije tačno 500 godina, otvorena je prva česma u Sarajevu, tačnije na Vratniku i zato mislimo da je važno da se prisjetimo ovog trenutka. Nakon toga su širom našeg grada nikle mnoge hajr česme i mi smo ponosni na to. Tu manifestaciju ćemo naravno kao i svaku drugu, obilježiti totalno nekreativnim koncertom uz mogućnost i nekog gratis skandala od strane booking agencije, jer su građani tako navikli”, dodala je Karić.

Ovaj novi projekat pod nazivom “Sarajevo memorijo moja” ima za cilj da privuče sve nostalgičare iz regije i da naš grad pretvori u centar svijeta za sve ljubitelje nostalgije.