Nakon što je buknula vijest da je Novi Pazar pod opsadom koronavirusa, da ljudi doslovno umiru na ulici, bošnjačka braća iz grada na Miljacki su odlučni u pomoći, te obećavaju da neće ostaviti na cjedilu svoje sunarodnjake u Novom Pazaru.

Naša braća i sestre trebaju pomoć, koju ćemo im mi nesebično pružiti u ovim teškim momentima! Beograd je očigledno digao ruke od njih i dole ih ostavio da se sami snalaze, ali ne znaju oni da iza njih stoje svi Bošnjaci ovog svijeta i da se neće nikada predati. Od rano jutros smo započeli prikupljanje pomoći, a sudeći po odzivu građana mislim da bi pošiljka već sutra mogla krenuti preko granice”, kaže Mersed Pipak, vlasnik nargila bara s Baščaršije i jedan od pokretača humanitarne akcije.

Mersed poziva stanovnike Sarajeva da nesebično doniraju po jedan hešteg pomoći, kako bi što prije mogli krenuti u Sandžak.

“Pozivamo sve građane da svako koliko može donira, barem eto po jedan hešteg. Znamo koliko su društvene danas svima bitne, te da kao pojedinci svi držimo do imidža naših profila. Trudimo se da ne peremo raju repetitivnim postovima. No, ovo je vanredna situacija i molim vas da pomognete. Kada već imate vremena retuširati fotografije i pisati pametne statuse, donirajte koji hešteg, vama je to ništa, a njima je mnogo”, dodao je Pipak.

Šleper heštegova je dobio garanciju sigurnog prelaza preko granice, te neće podlijegati carinskoj kontroli kako bi što prije stigao na destinaciju, naveli su iz Vlade Republike Srbije.