Povodom Međunarodnog dana mira, koji se obilježava svake godine 21. Septembra, u glavnom gradu BiH će biti upriličen Prvi memorijalni sajam utjerivača dugova Juka Prazina. Cilj manifestacije je približiti javnosti šta zapravo znači utjerivanje dugova, te izbiti sve loše predrasude ove plemenite i opasne profesije.

“Ovaj sajam ima za cilj promociju svih važnosti i bitnih segmenata ove profesije. Iako ljudi generalno imaju predrasude, kako prema ovom zanimanju, tako i prema ljudima koji se bavu ovim esnafom, ne vide pozitivne strane svega ovoga. Svima se zasigurno desilo da vam prijatelj kojeg niste vidjeli 10 godina pozvoni na vrata i hitno traži par stotina maraka. Vi kao merhametli ljudi, nemate srca da ga odbijete, date mu novac i više ga nikad ne vidite. Eh, tu na scenu nastupamo mi i rješavamo vaše probleme brzo i efikasno, uz skromnih 20-30% procenta”, izjavio je Rešad Reketić, dugogodišnji kamatar i jedan od organizatora sajma.

Da bi se bolje pojasnilo o čemu se radi, organizatori su na posebno pripremljenim poligonima spremili kratku prezentaciju kako postati uspješan kamatar, za sve mlade koji se odluče baviti ovim poslom.

“Mi ispred udruženja građana ‘Duga devetka’ smo od svojih sredstava odvojili kako bismo napravili poligone i objasnili o čemu se radi. Tu će biti održan kratki tečaj zavrtanja ruke, prijetnje putem telefona, pa do najefikasnijih metoda kidnapovanja djece i kako efektivno ubaciti bombu kroz zatvoren prozor. Mislimo da je krajnje vrijeme da se na ulice Sarajeva dovede red i kodeks ponašanja u ovoj profesiji, jer danas svaki balavac uzme pištolj i mlati po gradu kako stigne. Ovim metodama bi se napravio sistem rada kamatara i zvanični pristup klijentima, tako da svi dužnici nakon jednog zavrtanja ruke, mogu očekivati bombu pod krevetom ili kidnapovano dijete, a ne odmah sastavi rafal i ode klijent”, obrazložio nam je Zoka Kreatin, predsjednik udruženja “Kratka devetka”.

Sajam će se održati u napuštenim halama u Boljakovom potoku, a zbog prevelikog rizika policija je najavila da neće osiguravati ovu manifestaciju, već će za to biti zadužen specijalni vod NATO snaga u BiH.