Dojava o bombi u školama je tradicionalna manifestacija, koja se održava već preko 20 godina širom Kantona Sarajevo. Učenici mnogih srednjih škola, na sve načine se snalaze, kako bi izbjegli kontrolni ispit. Ovogodišnja sezona je počela u gimnaziji Obala Sarajevo.

“Iako je ova praksa važila većinom za učenike Mašinske i Mješovite drvne škole, taj trend je postao masovan i u gimnazijama. Gimnazija Obala je otvorila ovogodišnju sezonu, i to s adekvatnom objavom i prijetnjom. Učenici su se stvarno potrudili da sve bude na vrhunskom nivou, te da izgleda kao da je bomba zapravo tu. Odmah nakon što su prijavili policiji, aktivirali su alarm i oglasili se putem školskog razglasa da svi u miru i dostojanstvu napuste objekat. Zaista pohvalno za gimnazijalce. Iako je to masovnija pojava u stručnim školama, oni to nekako polovično odrade. Niti se potrude da sakriju broj, neuvjerljivo prijave, ponekad policija čak neće ni da izađe na teren koliko su površni s prijavom. A s druge strane, nekad se desi da im napišu kaznu, jer provale ko je zvao. Što se tiče narednih dojava, koliko sam upućena, Prva gimnazija sprema spektakl krajem ove školske godine. Najavili su trostruku dojavu u ciklusu završnih kontrolnih radova, koja će se sastojati od postavljanja bombe, upada terorista i prijetnje taocima. Oni su čak angažirali i statiste, sve o svom trošku. Pa zar nisu slatki? Trud zaista moramo cijeniti i nagraditi adekvatno”, ističe Rabija Dinamit, odjel MUP za lažne dojave.

Treća gimnazija je najavila dojavu bombe u ponedjeljak, te su danas uputili poziv policiji, kako bi na vrijeme osigurali slobodan ponedjeljak, i tako produžili sebi vikend.