Vlada Kantona Sarajevo je uvela novu odredbu po pitanju sigurnosti u saobraćaju, obzirom da se svakodnevno dešava veliki broj saobraćajnih udesa na cestama. Na inicijativu gradonačelnice, vlada je podržala novi model i zvanično ga usvojila ne sjednici.

“Zaista mi je mučno gledati i čitati gotovo svakodnevno da se u našem voljenom gradu desi toliko udesa dnevno. Ja ne želim da ulazim u uzroke i razloge zbog kojih je to tako, ali nisam mogla samo da posmatram sa strane i imala sam potrebu da nešto uradim. Bilo mi je simpatično kada sam vidjela na video igrici mala vozila koja su otporna na udarce i pomislila sam da je to pravo rješenje. Predstavila sam to vladi u oni su me podržali na čemu im se zahvaljujem”, ističe Benjamina Karić rođ. Londrc.

Građani Sarajeva konkretno će od sada moći koristiti Mario Cart vozila koja su otporna na udarce i imaju određene mehanizme odbrane.

“Ovo se prije svega odnosi na građanke i građane koji žive na teritoriji grada da im je obavezna ova odredba, ali i svi iz ostalih opština iz kantona koji žele, mogu se prijaviti na subvenciju za dodjelu ovih automobila. Oni su jako mali, pristupačni, mogu se kotrljati a vozačima garantujemo totalnu sigurnost tako da ne moraju brinuti ukoliko ih neko udari pa odlete 20 do 30 metara”, dodala je Karić.

Vozila će biti stacionirana u garaža preduzeća GRAS, a svi građani trebaju samo priložiti ličnu kartu i na licu mjesta će dobiti model koji im se sviđa.