Posljednjeg dana festivala pred nastup poznatog DJ Solomuna kiša je pala kao naručena, osvježila je noć koju će Solomun na kraju dovesti do usijanja.

I tako sve do subote. Te lijepe ljetne noći se trebao održati dugo očekivani i detaljno pripremani koncert Gorana Bregovića. No, ne’š kolega, reći će izvor blizak vrhu Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, koji je našoj redakciji potvrdio da je ovaj spektakularni nastup na čuvenoj sarajevskoj Bijeloj tabiji uspješno osujećen. Grupa anonimnih Sarajlija lično je od ruskog predsjednika Vladimira Putina zatražila da se u Sarajevo do 24. augusta popodne hitno dostavi najnoviji HAARP sistem koju Rusija posjeduje. Putin je, ne sluteći da će te lijepe ljetne noći naškoditi velikom ruskom prijatelju, naredio hitnu isporuku HAARP-a u Sarajevo.

Zalud je menadžer Faruk Drina uz svesrdnu podršku gradonačelnika Abdulaha Skake radio na kamernoj sceni, svjetlima i akustici Bijele tabije, kada se na glavni bh. grad, pa i na tu tabiju u noći koncerta slilo više kiše no što je cijelo ljeto 2019. pamti. Naučnici koje smo prilikom izrade današnjeg teksta kontaktirali, kažu da sve ukazuje na to da je došlo do aktivacije sistema koji su navodno i 2014. godine građanima Bosne i Hercegovine donijeli višednevne padavine, a potom i poplave, odrone, klizišta.

“HAARP nije stvar imaginacije i mašte. To je u današnjoj tehnološkoj konstalaciji vrlo realna stvar koja se može koristiti za humanu kontrolu meteoroloških prilika, očuvanje životne sredine, usjeva, vodnog bogatstva, ali ponekad i u druge svrhe. Pa sjetite se samo ’84. pred Olimpijadu. Mislite da je onaj snijeg tek tako pao s neba? To je jedan od prvih HAARP-ovskih djelovanja zabilježenih na ovim prostorima“, kaže nam inženjer koji upravo završava doktorsku disertaciju na tezu “Uloga HAARP sistema u zaštiti etno-nacionalne i kulturološke autohtonosti Sarajeva i Sarajlija“.

Iz ruske ambasade do objave ovog članka nismo dobili odgovor na pitanje koliko je iz Sarajeva uplaćeno novca da bi posljednji krik tehnologije završio u Sarajevu. Organizator koncerta Faruk Drina kaže da je svjestan diverzantskih sposobnosti Sarajlija bio prinuđen da već ranije rezerviše i Skenderiju, kao alternativni prostor za koncert.