Nakon što je prije nekoliko dana došlo do rušenje zgrade u strogom centru Sarajeva koje je uz to bila i nacionalni spomenik nadležne institucije prebacuju krivicu sa jednih na druge. Nakon kraćeg sastanaka ipak je odlučeno da se sve ruševine u Sarajevu prepuste zubu vremena i da se sačeka da se sruše sam od sebe.

“Ne znam stvarno zašto se digla tolika fama oko jedne zgrade koja se sručila. Ta zgrada godinama stoji tu i ne služi ničemu samo smeta i predstavlja opasnost za sve. Sada se napokon srušila sama od sebe i to je pozitivna stvar jer ne možemo više misliti o njoj. Samo ćemo ukloniti ovaj šut i počistiti nered koji je napravila rušenjem. Mislim da po uzoru na Mostar moramo ruševine ostaviti da se sruše same od sebe”, rekao je Ismet Skela, šef tima za uklanjanje ruševina u gradu Sarajevu.

Gospodin Skela govorio je i o ekonomskim aspektima ove odluke koja bi mogla biti jedinstvena u svijetu.

“Prije svega dosta ćemo uštedjeti na radnicima jer oni neće morati rušiti te objekte. Realno gledajući oni su do sada stajali tu i nikome nisu smetali. Istina da postoji mogućnost da nekoga ozbiljno povrijede, ali to je rizik sa kojim se možemo nosit. Mostar je svakako svijetao primjer kada se radi o odnosu prema ruševinama. Oni to jako dobro rade i moramo dosta učiti od njih. Nema smisla da mi sada krenemo bagerom po Sarajevu i rušimo sve što je zastarjelo i što smatramo opasnim, morali bi srušiti pola grada”, dodao je gospodin Skela.