Danas je izdat novi pravilnik o radu saobraćajne policije u BiH. U novom pravilniku jasno su određene nove norme koje će svi službenici morati poštovati. Jedna od najzanimljivijih novih normi koje su postavljene je ta da se saobraćajnim policajcima zabranjuje uzimanje više od 20 KM po zaustavljenom automobilu.

“Kao što znate izdat je novi pravilnik. U njemu se strogo zabranjuje da policajci uzimaju više od 20 KM po zaustavljenom autu. Do sada to nije bilo jasno određeno pa su policajci to iskoristili i neki su se i obogatili. Više to neće biti moguće, od sada važe ista pravila za sve. Ovo će se strogo kontrolisati i svi oni koji prekrše ovu odredbu biti će strogo kažnjeni. Mi ne možemo nikom zabraniti da policajcima da nešto na kafu, ali možemo kontrolisati koji će to iznos biti”, rekao je Harun Pravilo, šef tima za sastavljanje pravilnika.

Policajci su po ovom pitanju podijeljeni. Nekima je ovaj pravilnik odličan, a neki se ne slažu sa njim i mišljenja su da svako treba uzeti onoliko koliko mu daju.

“Nema smisla da nas tako ograničavaju. Zamislite sad situaciju zaustavim neko bijesno auto i gospodin mi pruži recimo 50 KM. Šta ja treba da mu kusur vračam kao da smo u prodavnici na kasi ili ne znam ni je gdje. Još ako sam tek došao u smjenu pa nemam para, sramota stvarno. Plus što se gospodin može i uvrijediti tim mojim postupkom, a kad nam daju u stranim valutama o tome neću ni da pričam”, rekao je Samir Pendrek, saobraćajni policajac iz Ljubuškog.