Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine, danas je objavila i zvanični podatak o procentu broja stanovništva koji su se prijavili na izbore 2022, a podatak je krajnje šokirajući jer je broj kandidata totalno pregazio cifru glasačkog tijela.

“Prema trenutnim podacima o registrovanim biračima, samo 4% građana na prostoru cijele Bosne i Hercegovine se nije prijavilo na lokalne izbore, od čega 2,2% posto iz Federacije i 1,8% iz Republike Srpske. Ukoliko usporedimo sa izborima od dvije godine, imamo razliku od čak 16% posto, što je ogroman porast kandidata na izborima. Međutim sada se javlja problem gdje nam je procenat osoba koje nisu na listama na bazi statističke greške, tako da se postavlja pitanja ko će uzeti vlast i kakav će biti omjer u broju glasova”, istakla je Vildana Kutija, članica glavnog odbora CIK-a.

Na narednim izborima će doslovno svaki glas biti presudan, te će se lako moći napraviti uvid ko je glasao i kako je prošao.

“Ovdje će doslovno kandidat koji bude imao 10 ili 12 glasova biti u samom vrhu, jer ako uzmemo u obzir procenat izlaznosti sa brojem kandidata, rijetko koji kandidat će dobiti dva glasa, a da ne govorimo o tome da neko uzme preko. Onaj sa pet može bez problema osvojiti vlast na pojedinom nivou. Također ćemo na ovaj način upratiti i kandidate koji budu imali nula glasova, a što se znalo dešavati i ranije, koji vjerovatno neće glasati ni za sebe, što najbolje govori o njima”, dodala je Kutija.

Obzirom da je broj prijavljenih kandidata ogroman, svako će dobiti po jednu banderu i jedno drvo za lijepljenje predizbornih plakata, kako bi svi imali mjesta da se reklamiraju.