Enes Ideja iz Sarajeva postao je ponosni vlasnik biznisa i novi, mladi, bosanskohercegovački Bill Gates kafanske industrije.

Naime, Enes je, pijući kaficu sa svojim društvom u pola radnog dana u centru Sarajeva došao na revolucionarnu ideju da otvori kafanu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, te da se s ovom idejom prijavi na startup podsticaj koji daje Općina Centar. S Enesom smo razgovarali o njegovom trnovitom putu do uspjeha.

“Ja sam oduševljen što je neko prepoznao moj potencijal i što napokon mogu da kažem svojim roditeljima da sam uspio u velikom gradu. Nije bilo lako, morao sam da se odreknem mnogih stvari, ali vrijedilo je. Vrijedilo je da dobijem svoj pečat, da registrujem svoju firmu i da skinem sebe i rodicu s Biroa za zapošljavanje. Ovom gradu je nedostajala jedna dobra, starinska kafana s kockastim stolnjacima, ali bez kockastih glava i ja sam to omogućio svima. Prijavio sam se za podsticaj koji je nudila Općina Centar i bez bilo kakve puno štele sam dobio novčana sredstva koja su mi bila potrebna da platim zakup i dva prva reketa da pokrijem i sad sam na konju. Ako Bog da, naredne godine ću se i nekom Ministarstvu prijaviti za da me pogura i idemo dalje sve do medalje. Baš je fino biti maštovit i imati revolucionarne ideje, a još je bolje kad ovako maštovite ideje prepoznaju i nadležne institucije kao što je to bio moj slučaj”- izjavio je za naš portal dobitnik start up granta Enes Ideja.

Otvorenje revolucionarne kafane planirano je za septembar naredne godine, odmah nakon što se prikupe sve potrebne dozvole nadležnih organa.