Kiša, sumaglica, smog i niske temperature, ipak su izmamili Sarajlije u velikom broju na ulice. Doduše činjenica ne zbog ugodne šetnje već da pohode obližnje apoteke kako bi sebi priuštili potrebne medikamente da prebrode ovakvo vrijeme.

“Da vam nešto kažem, ja jutros kad sam ustala tačno mi nije dobro bilo. Penzionerka sam, tu živim na Socijalnom i jedva sam se dovukla do apoteke koja je udaljena 200 metara od mog stana. Penzija jeste mala, ali ja sam morala kupiti neke tablete za smirenje i antidepresive da predeveram ovo, jer ovo zaista nema smisla. Pa ja ne znam šta oni naši političari rade i primaju tolike plate a vidi vremena. Vide li oni kako ovaj napaćeni narod živi i jedva se smuca po ulicama po ovakvom vremenu”, ističe Nurija Dević, penzionerka iz Novog Sarajeva.

Ogromne količine tableta za smirenje i antidepresiva su jutros provučene kroz fiskalne kase naših apoteka, koje aktivno naručuju nove pošiljke.

“Vjerujte od jutros ne možemo osvojiti sa poslom. Počeli smo Tramale na komad prodavati kolika je potražnja, nemamo dovoljno zaliha da prodajemo po kutiju. Samo šta radim čitavo jutro zivkam dobavljače da mi dovlače nove šlepere, koliko god da nam stigne toliko se proda i još traže preko toga. Valjda narodu preko glave svega još po ovakvom vremenu i boba im fali da kapituliraju totalno. Apelujem građanima da imaju razumijevanja ali i farmaceutima da sarađujemo međusobno dok ne prođe kriza ovog prvog talasa”, ističe farmaceut Rešad Menzura.

Situacija nije ništa bolja ni po domovima zdravlja, gdje građani očajnički traže čak i četvrtinu tablete da nekako preguraju današnji dan.