Na zadovoljstvo sarajevskih rusofila i ljubitelja baleta, balet “Labudovo Jezero” državnog teatra St. Petersburg, čije je današnje izvođenje otkazano, dobrom voljom ruskih baletana samo je odgođeno za 20. decembar. Umjetnici su pokazali solidarnost prema bosanskoj publici – ne samo da će svoju balkansku turneju produžiti za dva dana kako niko ne bi bio uskraćen “Jezera”, nego će za nastup dopremiti i svoj led.

Podsjećamo, izvođenje baleta “Labudovo jezero”, državnog teatra St. Petersburg, koje je bilo zakazano za ponedjeljak, 12. decembar 2016. u KSC Skenderija, otkazano je nakon što su organizatori shvatili da ne mogu napraviti neophodnu ledenu površinu bez vode – a vode, pošto je KJKP “Vodovod i kanalizacije” d.o.o. izabrao baš 11. decembar za popravke na sistemu za vodosnabdijevanje grada Sarajeva, nije bilo.

Iz državnog teatra St. Petersburg izjavili su za šatro.info: “Mi nismo imali pojma da Sarajevo kao grad još uvijek ima ovakve probleme s osnovnim potrebama stanovništva. Objašnjeno nam je da se grad solidno razvija i da nam ništa neće faliti, ali nakon jučerašnje katastrofe razjasnili smo stvar s direktorom našeg teatra i zajednički smo odlučili da pomognemo našoj ‘raji’.”

Kako saznaju naši izvori, led za potrebe baleta biće specijalnim transportom iz St. Petersburga dovezen još 18. decembra, a nakon predstave KJKP “Vodovod i Kanalizacije” će led istopiti i pustiti ga u cirkulaciju vode u gradu.

“Kod nas se ništa ne baca.” komentarisali su kratko iz Vodovoda.