Ruska vojska predstavila je na konferenciji za štampu 29. juna na Tehnološkom institutu za intergalaktičko ratovanje prototip bojnog oklopa koji će njihovi vojnici nositi u mirovnoj misiji na planetu Hoth gdje će se Rusi uključiti u svrhu okončanja sukoba između galaktičke imperije i pobunjenika.

Oklop se sastoji od egzoskeleta za povećanje fizičke spremnosti vojnika, detektora ‘sile’ i elektromagnetnog generatora koji će održavati energetsku barijeru koja štiti vojnike od napada. Pored ovoga, oklop će dolaziti sa maskirnim ili snježnim mustrama, a nosiće ih vojnici na svom putu u daleke, daleke galaksije.

“Ovo je za sada samo prototip, ali sudeći prema količini novca kojim nas obasipaju vlasti mislimo da industrijska proizvodnja ovog modela može početi do kraja 2018.” objasnio je Lav Dugonosov, vođa tehničke ekipe koja radi na novom oklopu.

Uniforma, koja se za sada vodi pod kodnim imenom “Zimzelen”, u stanju je održavati tjelesnu temperaturu osobe koja je nosi punih mjesec dana i u najtežim uslovima. Na raspolaganju će biti i ženska, strukirana verzija iste.

Iz Instituta ističu da su ograničili broj ruskih zastava na jednu po udu.

Smatra se da će se Ruska vojska do 2020. uključiti u ratove zvijezda.