Na ceremoniji otvaranja EYOF-a, desio se neprijatan događaja, kada je masa posjetitelja na stadionu “Asim Ferhatović-Hase”, izviždala govor predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Milorada Dodika. Nije se dugo čekao odgovor, ali niko nije očekivao uplitanje svjetskih sila.

“Ovo je manifestacija koje se održava u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, te obuhvata prostor kompletne teritorije BiH, sve njene administrativne elemente i narode. Nakon što je izviždan gospodin Dodik, ja kao prijatelj Aleksandra Vučića i kompletnog njegovog naroda, bio sam primoran uraditi nešto. Zapad već dugo vremena pokušava napraviti dominaciju nad Balkanom, što im nikada neće uspjeti dok Ruska Federacija postoji”, stoji u zvaničnoj izjavi Vladimira Putina.

Putin kaže da neće sabotirati kompletno takmičenje, već samo onaj dio koji se održava u Federaciji BiH.

“Vi ste upoznati s raketama koje smo koristili tokom proteklog svjetskog prvenstva. Dok je kompletna Evropa bila u poplavama, mi smo imali lijepe i ugodne sunčane dane. E sada sam iste rakete primijenio na nebu iznad Bosne i Hercegovine. One su prouzrokovale kišne oblake iznad Sarajeva i Bjelašnice, dok je situacija na Jahorini u sasvim normalnom stanju. Ovo je poruka svima onima koji su zviždali tokom govora gospodina Dodika, nek još jednom razmisle šta rade”, dodao je Putin.

Željko Komšić i Šefik Džaferović su zatražili hitan sastanak s Putinom, kako bi pokušali popraviti situaciju i spasiti održavanje igara.