Omiljena čokoladica djece i odraslih, popularna rum pločica, ulazi u Guinnessovu knjigu rekorda i to kao ”čokoladica sa najdužom nepromijenjenom cijenom u povijesti”. Top proizvod osječke firme Kandit, koja je od 2011. godine u vlasništvu širokobriješke kompanije Mepas, sa prepoznatljivom aromom i jedinstvenim pločastim dizajnom, jedina je čokoladica u povijesti svijeta koja duže od 50 godina nije promijenila cijenu.

”Pola marke. To je naš moto. Pola marke zauvijek. Kad sam ja bio dijete sanjao sam o tome da radim za Kandit i da jednog dana odlučujem o cijeni ove čokolade. Moj san je bio da svako dijete na svijetu može uzeti pola marke od roditelja i otići kupiti sebi rum pločicu. To je najbolji osjećaj na svijetu, imaš samo pola marke, ne fali ti 10 feninga, ni pet, niti bilo šta drugo i možeš sebi uzeti jedan kvalitetan proizvod.” kaže direktor kompanije, inače veliki vizionar na polju zadržavanja konstante cijena.

Guinness je prepoznao ovaj poduhvat kao vrijedan da se uvrsti u njihovu knjigu rekorda i da bude prezentovan cijelom svijetu. U nadi da će i druge kompanije pokušati uspostaviti isti model, direktor je još i dodao: ”Kinder Bueno je nekad bio marka. Sad je marka i po, negdje marka i šezdeset. Kidner čokolada isto tako varira, Dorina, Milka, sve je poskupilo, samo mi ostajemo isti. Kvaliteta uvijek ista, cijena uvijek ista. POLA MARKE.”

Iz Guinnessa kažu kako je ovo prvi put da uvode sličnu kategoriju, ali je potez Kandita hvale vrijedan i nadaju se kako će u budućnosti biti još više rekordera iz BiH ekonomije i privrede. Iz Kandita se nadaju da će jednog dana njihov fenomen rum pločice biti toliko prepoznatljiv, da će odgovor na svako pitanje ”Šta ima za pola marke?” uvijek biti ”Rum pločica.”