Vlasti u BiH samo par dana prije izbora obećali su rudarima uplatiti novac za jednokratnu pomoć. Međutim u svemu tome postoji i jedna mala kvaka, kako mediji navode rudari će taj novac morati vratiti nakon izbora. Na ovaj način vlasti su sebi osigurale nekoliko dodatnih glasova i smirili rudare koji su bili pred štrajkom.

“Ovo je dobra situacija i za njih i za nas. Mi ćemo dobiti još glasova, a oni će se bar malo zadovoljiti sa tim novcem. Nažalost taj novac će morati vratiti jer smo se dosta istrošili za kampanje pa sad ne možemo više dijeliti toliko. Ipak bitna je namjere i dobra volja koju pokazujemo. Nema potrebe da rudari idu u štrajk koji su najavili i to pred izbore. Da pokažemo da smo dobri ljudi nećemo tražiti rudarima kamatu kada budu vraćali novac koji im uplatimo za pomoć”, rekao je Emir Slušalica sekretar SDA.

Rudari su oduševljeni ovim potezom vlasti koji su napokon pokazali da imaju sluha za njih.

“Napokon nas se neko sjetio. Svi za izbore dobivaju nešto, a mi ništa. Sada napokon možemo reći da smo i mi nešto dobili i drago nam je zbog toga. Koliko smo čuli uplatit će nam oko 750 KM i isto toliko ćemo morati vratiti, morate priznati da je to dobra ponuda. Svi rudari će glasati za iste ove ljude što su trenutno na vlasti zbog ovoga. Zahvaljujem se vlastima i mogu očekivati našu podršku u nedelju”, rekao je Almir Kramp, rudar iz Zenice.