Narodna skupština Republike Srpske na sledećoj će sjednici razmatrati prijedlog predsjednika Skupštine, Nedeljka Čubrilovića, da se predstojeće naplate dugovanja prema Međunarodnom monetarnom fondu izmire prodajom i privatizacijom Opštine Foča.

Politički analitičari pretpostavljaju da će pozicija da se nećka pred ovim prijedlogom nakon prve najave, ali da će zbog pritiska MMF-a morati popustiti. Dodatna olakšavajuća okolnost, smatraju stručnjaci, je što Foča ima Bogoslovski fakultet, što je čini privlačnom investicijom za Srbiju, Bugarsku, Rusiju i druge većinski pravoslavne zemlje. Pretpostavlja se da bi koalicija oko SNSD-a pristala na prodaju Foče samo ako bi ova otišla u ruke neke bratske, pravoslavne nacije.

“Možemo utopiti Foču za nekih laganih 30 do 35 miliona eura, što bi pokrilo zaduženja RS-a do sredine maja.” rekli su iz DNS-a.

Načelnik Opštine Foča Radislav Mašić je izjavio da će Fočani uraditi ono što je njihova patriotska dužnost, i dodao “da bi se najviše obradovao kada bi prešli u ruke Srbije, jer onda ne bi morali učiti novi jezik.”

U slučaju da NS RS usvoji ovaj prijedlog, Opština Foča, zajedno sa svom imovinom, privrednim potencijalom i stanovnicima, bi bila javno stavljena na prodaju. Kupovinu Foče za sada je moguće ostvariti samo državama, ali se nagađa da nije isključeno da ova podrinjska opština pređe i u ruke privatnika.