Udruženje roditelja mlađe i srednje mlade djece “Kreteni” iz Bosne i Hercegovine, poslali su otvoreni apel televiziji Pink.

U apelu se navodi da zahtijevaju od Željka Mitrovića da uvede sesije čitanja knjiga na reality programu Zadruga, jer to je ono što najviše mladi gledaju na porodičnim okupljanjima.

“Naša djeca kad sjede s nama, mi malo gledamo Zadrugu, ono malo da se čovjek opusti, da se odmori od ovih teških dnevnih tema. Međutim, tamo niko ništa ne čita i onda ova naša djeca isto ništa ne čitaju. Mi ne znamo šta da uradimo s ovim problemom i dolazimo do toga da jedino može ovako. Pismo koje smo poslali gospodinu Mitroviću potpisalo je 10.000 porodica kako bi dali ozbiljnost našem zahtjevu”, rekao je Mido Krembil, glavni i odgovorni za ovu inicijativu.

Kako navode iz inicijative, oni neće stati ovdje, nego će inicijativu prebaciti i na YouTube zvijezde koje mladi prate, jer vjeruju da je iznimno bitno da djeca čitaju knjige.

“Pa ne treba stati na ovome. Treba ići dalje. Bitno je da djeca čitaju knjige. Mi smo već malo prestari za čitanje i mi se tako malo opustimo uz Farmu i Zadrugu, ali za mlade je jako bitno da čitaju. Tako ćemo uputiti inicijativu Muđi, Baki Prasetu, Omći i drugim YouTuberima koji imaju utjecaja na mlade. Mnogi su nam govorili da bismo mi sami trebali početi čitati knjige ako želimo da nam djeca čitaju, ali to je nerealno”, dodaje Krembil.