Dječji doplatak oduvijek je bio kontroverzna tema u našoj zemlji. Obzirom na visoke cijene života sve više mladih se odlučuje da živi sa roditeljima do svojih tridesetih godine. Roditelji su zbog svega toga danas uputili zahtjev da se dječji doplatak od sada uplaćuje dok dijete ne napuni 30 godine.

“Da sam znala da će mi ovdje po kući visti do ovih godine ne bi ga ni rađala evo iskreno vam kažem. Hajde mislila sam da će se osamostaliti nekada, ali on izgleda da uopšte nema takve ambicije. Završio je tu neku srednju školu krenu kao nešto na fakultet, ali ništa od toga. Sada svaki dan spava do jedan sat i onda se još žali ako ga mi probudimo slučajno. Jede našu hranu i živi na našoj grbači, a ima skoro trideset godine. To stvarno nije normalno”, rekla je Halima Oklagija, predsjednica Udruženja majki djece koja žive sa roditeljima sa preko 25 godine.

Gospođa Oklagija i njeno udruženje tražilo je od nadležnih da se dječji doplatak nastavi isplaćivati sve do tridesete godine djeteta.

“Mislim da smo davno prevazišli ovaj zakon da se doplatak isplaćuje do punoljetstva. To je tako nekada moglo. Evo ovaj moj marke nije donio u kuću nikada, a voli i da pojede i da se sredi fino kada izlazi. Mi nemamo para i taj doplatak bi nam dobro došao. Barem do tridesete godine djeteta, ali ne bi bilo loše i dalje. Jer ako vam se do tridesete ne iseli neće nikada to ja znam najbolje”, dodala je gospođa Oklagija.