Roditelji sitne djece širom Bosne i Hercegovine su našli zamjenu za vakcine protiv morbila, ali i drugih oboljenja kao što su Žuta groznica, HPV, te Polio.

Naime, Udruženje roditelja sitne djece ‘Hajvan’ je došlo do zaključka da umjesto ovih vakcina djeca mogu primati injekcije bijelog luka.

“Istraživanje naših nana i baka iz srednjeg vijeka je pokazalo da bijeli luk ima višestruki učinak na zdravlje ljudskog organizma. Tako da smo mi skontali način kako da ekstraktujemo tečnost te magične biljke i stavimo ih u špricu i koristimo umjesto vakcine. Vjerujte da su nam ovu našu teoriju potvrdile mame na više od 10 facebook grupa širom bivše Jugoslavije. Za sad ćemo raditi na lokalnom nivou i samo za potrebe djece članova našeg udruženja”, rekla je Rasema Idiot, jedna od glavnih osoba u ovom udruženju građana.

Ono što je u planu poslije ovog prvog koraka je registracija firme, te pronalazak investitora za masovnu proizvodnju. Iz udruženja vjeruju da ima još mnogo roditelja koji bi željeli svoju djecu vakcinisati bijelim lukom.

“Čvrsto i jako vjerujemo u ovu ideju. Kažu da bez rizika nema uspjeha. Kod nas će biti uspjeha bez imalo rizika. Jasno nam je da je ovo učinkovit lijek i da ga svi žele. Sad je samo pitanje koliko će investitori prepoznati ovo, te koliko će nas opstruirati farmaceutske kompanije. Borit ćemo se za dobrobit naše djece u svakom slučaju”, zaključuje gospođa Idiot.