Udruženje nepotvrđenih nana/baka i deda Bosne i Hercegovine “Đe mi je unuče” najavilo je mirno okupljanje ispred zgrade Rektorata Univerziteta u Sarajevu kojim zahtijevaju od svojih potomaka da im počnu što prije praviti unučad, jer vozanje tramvajima više jednostavno nije interesantno. Oni žele da stvore maksimalan pritisak na svoje potomke kako bi im podarili mlađe potomke i poručuju da čekanje nije opcija.

“Vrijeme je da naši mladi počnu da rade na unučadi, mi više čekati ne možemo i nećemo! Pogotovo ovi koji hoće sad kao nešto da studiraju. Mislim lijepo je to, ali dok oni upišu, pa dok obnove, pa dok diplomiraju, pa dok se zaposle na kraju to traje deset do petnaest godina i onda smo mi više prestari dok nađu nekog, uzmu se i rode nam minimalno troje unučadi. Zamislite tek koliko traje traženje posla nakon fakulteta. Pa stvarno nemamo toliko vremena da čekamo da se sve posloži. Nije to više kao u naše vrijeme, mi smo odmah se udavali i ženili s dvadeset pa onda laganini stvaraš sebi sredstva za život kako ide redom. Ovi mladi sad čekaju godinama dok se ne skuće, pa dok ne prožive i hop eto ih duboko u tridesetim bez igdje ikoga. Da je svijet tako trebao funkcionisati, životni vijek bi bio barem 150 godina” – izjavila je za naš portal glavna inicijatorka protesta, Gordana Bakuta.

Kako iz ovog udruženja najavljuju, Rektorat je samo prvo u nizu mjesta ispred kojih će biti održavana okupljanja potencijalnih nana/baka i deda, većinski penzionera, koji zahtijevaju od svoje djece da ima rađaju unuke.