Sve češće nasilje od strane roditelja prema nastavnicima u Kantonu Sarajevo, primoralo je resorno ministarstvo da promijene način zaključivanja ocjena, kako bi prije svega nastavničkom kadru spasili živu glavu.

“Navikli smo nekako da nam prijete kada oborimo nečije dijete ili mu smanjimo vladanje, ali da se desi zbog vrlo dobrog prosjeka nam govore kako će nas pojesti mrak, je kap koja je prelila čašu. Zato smo mi ispred udruženja nastavnika odmah poslali hitni zahtjev da se učine određeni koraci kako bi se ovakvom ponašanju stalo u kraj. Em su nam plate jako malo, posao itekako odgovoran i treba sad da nam je život na ivici svaki dan. Ne želimo više da budemo žrtve terora razjarenih roditelja”, navodi Minka Šestar, predsjednica udruženja nastavnika Kantona Sarajevo.

Iz ministarstva su se odmah oglasili po pitanju ove inicijative, i rekli da će svakako stati u zaštitu svog nastavničkog kadra.

“Ne dozvoljavamo i najoštrije osuđujemo teror nad našim kolegama, i zbog toga od danas uvodimo novu praksu na kraju godine. Od sada će roditelji sami odlučivati na polugodištu i kraju godine kakav prosjek će imati njihova djeca. To što neće znati u skladu sa ocjenama je njihov problem, vremenom će sve doći na svoje, ali je sada najbitnije da zaštitimo prosvjetne radnike i omogućimo im siguran život bez svakodnevnog stresa”, poručili su iz Ministarstva obrazovanja Kantona Sarajevo.

Pored prosjeka, roditelji će od sada i na redovnim roditeljskim sastancima, imati priliku ispravljati u dnevniku ocjene svoje djece, kako bi bili što zadovoljniji i sretniji.