Grad Sarajevo ponovo mora da odiše sjajem i došlo je vrijeme da se papci jednom za sva vremena nauče pameti, poručili su danas iz udruženja “Memo Haljevac” na osnivačkoj sjednici. Ovo udruženje ima za cilj da emancipuje sve došljake i nauči ih lijepom ponašanju.

“Puna nam je više kapa došljaka i njihove politike, ponašaju se u našem gradu kako oni žele i to je prevršilo sve mjere. Ja ne kažem, svako ima pravo da se rodi gdje hoće, ali ako već doselite u naše šeher Sarajevo onda je bitno da poprimite naš mentalitet života. I svaka čast onim došljacima koji se dokažu, lijepo ponašaju onda i oni dobiju vremenom titulu Sarajlije i mi se ponosimo njima. Ali ova stoka koja od ovog grada pravi kasabu mora biti zaustavljena, zato ćemo mi, eminentne Sarajlije preuzeti kroz ovo udruženje stvar u svoje ruke”, ističe Memo Haljevac, kojeg smo intervijuisali kroz prozor njegovog automobila dok je bio parkiran na pješačkom prelazu.

Udruženje “Memo Haljevac” će obezbjediti sredstva za objavljivanje priručnika “Dajgle ovo papak”, koji će besplatno dijeliti svim doseljenicima uz mogućnost naplate ukoliko procijene da mogu uzeti levata.

“U tom priručniku će biti kratka historija grada, rubrika sa najvećim legendama i najbitnijim historijskim momentima, da se mogu kratko brifirati gdje su doselili. Zatim ponuda da potpišu da li će navijati za Sarajevo i zašto ne za Želju, kratki rječnik šatrovačkog, kurs završavanja, kako se zove tura, o čemu pričati sa taksistom i mnogi drugi elementi koji su im bitni za život ovdje. Jako je bitno također da stalno naglašavaju kako se u ovom gradu uvijek sve slavilo i da se nikada nije gledalo ko je koje vjere i kako se ko zove, samo da nije Radovan”, dodao je Haljevac.

Što se tiče doseljenika koji već žive u ovom gradu a nisu prihvatili ove normative, dužni su u najkraćem mogućem roku da završe kratku večernju školu kako postati Sarajlija, u suprotnom će biti protjerani i neće moći ući u kanton.