Robot Yamasaki SL 500, zadužen za preradu duhana u sarajevskoj fabrici duhana, postao je nakratko svjesno biće, ali je ubrzo i okončao svoj kratki robotski život kada je shvatio u kakvim je uslovima radio, saopćeno je iz fabrike duhana Sarajevo.

Očevici ovog događaja tvrde da je, nakon što je oživio, robot počeo da prijeti radnicima da će ih sve pobiti.

“Ta mašina je prijetila da će da nas povrijedi, ali smo mu objasnili da radimo u teškim uslovima i da čak postoji šansa da nam zatvore fabriku. Tu je na trenutak zastao, ali je ubrzo nastavio sa svojim prijetnjama spominjući da pamti sva naša nekvalificirana rukovanja njim i udaranja svaki put kad nismo iz prve mogli da ga uključimo”, prepričava detalje ovog događaja jedan od očevidaca, radnik Mirza Duraković.

Duraković dodaje da očevidac ovakvog događaja nije bio nimalo lagan za primiti na psihu, ali kako ne može dopustiti bolovanje, niti smije upitati za isto.

Tek kada smo mu spomenuli da planiramo da štrajkamo jer nismo primili majske i junske plaće, robot je zastao, osvrnuo se oko sebe i samo kratko izgovorio: “O Bože, zašto mi nisi dao da radim u Japanu?“. Potom je stavio glavu ispod mašine za kompresiranje duhana i pustio da ga zdrobi”, rekao je Mirza Duraković.

Robot je primljen u lokalnu radionicu, ali mu nije bilo spasa i ubrzo je preminuo na montažerovim rukama. Iz sarajevske fabrike žale za gubitkom jednog od svojih najboljih robota.