Udruženje građana tečnog agregatnog stanja Republike Srpske, danas je kolektivno pozvalo sve svoje članove da pristupe SNSD-u, kako bi spriječili gradnju ilegalnih i ekološko neprihvatljivih objekata na njima.

“Jedini način da spriječimo torturu nad nama je da pristupimo SNSD-u, takvo smo obećanje dobili od Milorada Dodika i sve rijeke koje ne žele da na sebi imaju brane, hidrocentrale i ostale popratne objekte, koji bi mogli narušiti njihov tok i ekosistem, neka se prijave u obližnju centralu stranke i tako jednim potezom talasa riješe sve svoje probleme. To je samo formalnost a svima nama će to biti mnogo lakše nakon toga. I ja sam se dvoumila dugo ali mi je i ovo lakše nego da me okupiraju”, rekla je Drina, predsjednica udruženja.

Neke rijeke su optužile Drinu da je simpatizer Srba, jer je simbol spajanja Srbije i Republike Srpske, ali ona je to demantovala danas.

“To nema apsolutno nikakve veze. Činjenica je da na mene gledaju drugačije nego na ostale rijeke, ali ćemo svi imati isti status. Ja jednim dijelom protičem i kroz Federaciju, ali su mi i oni obećali da neću imati problema. S druge strane, jedino što znam ko neće imati pravo na ovo je rijeka Bosna, koja jednim dijelom protiče kroz Republiku Srpsku, te zbog imena i političke situacije negiranja njenog imena, za nju ne važi ovo pravilo. Sve ostale rijeke će biti spašene ukoliko se učlane u stranku velikog Milorada Dodika. Ne znam što mene optužuju za stranačko favoriziranje, a Vrbas ni ne spominju”, dodala je Drina.

Posebno članstvo će trebati vaditi i pritoke te rijeke iz kojih nastaju veće, jer članska karta neće važiti za njih. Primjera radi, Piva i Tara će morati vaditi zasebne članske iako se stapaju i prave Drinu.