Na hitnoj 89. vanrednoj sjednici Vlada Republike Srpske jednoglasno je odbila zemljotres jačine 5,1 stepeni Rihterove skale čiji je epicentar u hrvatskim vodama, osam kilometara jugozapadno od Splita.

Na potom održanoj konferenciji za medije Željka Cvijanović, premijerka Republike Srpske, rekla je da će Republika Srpska zbog dobrih odnosa sa Srbijom prolongirati emitovanje zemljotresa do završetka afere “Čokoladica”.

“Specijalne veze sa Srbijom, kao najbitnijim partnerom Republike Srpske u regionu, ne dozvoljavaju nam da prihvatimo hrvatski zemljotres dok je ‘Pionir’ državni neprijatelj broj jedan u Hrvatskoj. Mi se nikada nismo vodili duplim standardima i probosanštinom, pa nećemo ni sada. Ako oni nisu htjeli srpske čokoladice, zašto bismo mi htjeli hrvatski zemljotres. Mislim da je to fer i korektno, jer Srpska sigurno nije ta koja koči ovu priču“, naglasila je Cvijanović i dodala da uzročnike problema treba tražiti na drugoj strani.

Sprečavanje zemljotresa, oborima i hidroakumulacija koje dolaze iz drugih teritorijalnih jedinica definisano je i u Pravilniku o procjeni reagovanja na prirodne katastrofe, koji je ekspresno donesen u februaru 2016., nakon razornih poplava u maju 2014.

Opozicija je tada kritikovala traljavost ovog Pravilnika, koja se omakla zbog želje vlasti da ga što prije donesu i usvoje, ali su danas izrazili svoju punu podršku odluci vlasti RS o hrvatskom zemljotresu.

Premijerka Cvijanović rekla je da će Republička civilna zaštita i Helikopterski servis RS biti spremni da reaguju na eventualne posljedice istog trenutka kada Vlada dozvoli emitovanje zemljotresa, naglasivši da je završetak afere “Čokoladica” i javno izvinjenje Srbiji preduslov za dalje pregovore.