Programeri su prije samo godinu dana u našoj zemlji važili za ljude koji cijeli dan ništa ne rade i za to primaju enormno visoku platu. Međutim, kriza koja je zahvatila IT industriju u punom je jeku, a zbog toga rekordan broj programera u zadnjih nekoliko mjeseci prelazi u molere zbog veće zarade.

“Situacija u IT-ju je bila idealna. Dolazili smo na posao malo radili, malo se zezali i sve je bilo super. Imali smo dobre plate, a malo posla obzirom da nas je bilo kao gljiva poslije kiše. Međutim, veoma brzo su krenuli otkazi i morali smo raditi duplo više nego prije. Sav teret i posao svalio se na nas, a plate su ostale iste. To je stvarno sramotno. Ja sam to sve prepoznao na vrijeme i odlučio sebi uplatiti jednu prekvalifikaciju. Tako sam za veoma kratko vrijeme od senior frontend developera postao pomoćni radnik jednom moleru. Nekoliko mjeseci nakon toga već mogu samostalno da radim i vjerujte mi da imam veća primanja”, rekao je Alen Kod, bivši senior frontend developer.

Ovo svakako nije jedini ovakav slučaj, a gospodin Kod rekao je da sve više njegovih bivših kolega ide njegovim stopama.

“Ako niste za molera možete postati električar ili zidar jer se i to dobro plaća. IT je bila dobra priča dok je trajala, ali sada je katastrofa. Istina je da sada radim puno više fizičkih poslova, ali mora se nešto žrtvovati kako bi se napredovalo u životu. Sve više mojih bivših kolega iz IT-a svakodnevno susrećemo na građevini i svi mi se zahvaljuju što sam prvi prepoznao potrebe tržišta”, dodao je gospodin Kod.