Potpredsjednik Federacije i istaknuti član SDA, Refik Lendo žestoko je kritikovao smjenu Upravnog odbora KCUS-a. Gospodin Lendo smatra da bi uništavanje bh. institucije trebalo biti dozvoljeno samo Bošnjacima zbog čega je dobio ogromnu podršku iz svoje stranke.

“Kao što već svi znamo naša zemlja se zove Bosna i Hercegovina i tu nema nikakve dileme. Sada da u institucije dođu neki Srbi ili Hrvati, protiv kojih nemam ništa da odmah naglasim i da uništavaju te institucije nikako ne ide. SDA dok je bila na vlasti u svim malo važnijim institucijama su sjedili Bošnjaci i polako ih iznutra uništavali. Sada ova Trojka hoće sve to da promijeni. Evo sada će smijeniti gospođu Izetbegović sa mjesta direktorice KCUS-a i ko zna ko će doći na njeno mjesto, to je stvarno sramota”, rekao je Refik Lendo, član SDA.

Gospodin Lendo uz podršku stranke predložio je i zakon prema koje samo Bošnjaci mogu uništavati institucije BiH.

“Mi smo napravili jedan nacrt zakona koji ćemo pokušati progurati. Tražimo da se zakonski reguliše da samo Bošnjaci mogu uništavati institucije i niko drugi. U prijevodu bi to značilo da samo Bošnjaci, po mogućnosti članovi SDA mogu biti direktori institucija u BiH koje će polako uništavati kao i do sada što smo radili. Mislim da je ovo fer i pošten zakon koji neće diskriminirati nikoga. Ako neki Hrvat ili Srbin hoće da uništava institucije neka fino ide u Hrvatsku ili Srbiju pa neka to radi do mile volje, a ovdje ćemo mi preuzeti. Upozoravali smo na ovo još otkako je Trojka došla na vlast, ali nas niko nije slušao” dodao je Lendo.