Ruska pravoslavna crkva, nakon što je uspjela isposlovati rebra sv. Nikole, traži od Vatikana na posudbu još nekoliko svetačkih relikvija. Kako javlja Russia Today, od rimske biskupije će se tražiti između ostalog i Bogorodičine sandale i skalp svete Valerije.

Dio moštiju svetog Nikole, tačnije dio očuvanog rebra ovog velikodostojnika iz četvrtog vijeka koji je danas poznati kao ‘Santa Claus’, provešće nekoliko sedmica na posudbi u Moskvi u skladu sa dogovorom između pape Franje i ruskog patrijarha Kirila koji su se nedavno sastali na Kubi. Kako javlja Russia Today, prvi čovjek ruske crkve će i dalje aktivno raditi na skupljanju morbidne memorabilije.

“Nekoliko fragmenata rebara sv. Nikole čuva se gotovo hiljadu godina u Bariju u Italiji, a sada napokon i mi imamo čast da ih ugostimo u Moskvi. Ova posudba je još jedan dokaz popravljanja odnosa između naše dvije crkve i mislim da svakim osušenim komadom lešine prilazimo bliže jedni drugima.” rekao je patrijarh Kiril u toku jučerašnjeg dana. Prema izvorima bliskim patrijarhu, RPC je spremna i sama pogledati ima li se kakvih duplikata među pravoslavnim življem, pa da i oni pošalju, na primjer, slezenu sv. Nektarija Egejskog na koju sedmicu u Rim, ako Grci pristanu.

“Ovakav razvoj događaja uopšte ne iznenađuje. Italija ipak drži najveći broj posmrtnih ostataka bogomoljaca iz prošlih milenija, dok niske temperature u Rusiji omogućuju bolju konverzaciju blaženih tkiva.” prokomentarisala je Šatro info društvena analitičarka Zorka Spoljić.

Iako još nije sasvim jasno koje će se relikvije tražiti u dolazećim sedmicama, jer “Rusi moraju probrati svetce koji odgovaraju pravoslavnoj tradiciji njihove zemlje”. Dodatan problem predstavlja činjenica što se mnoge mošti čuvaju zpečaćene i niko ih nije ni vidio vijekovima, a jedina potvrda da u pitanju nije mumifikacija nego Božija intervencija je papina riječ.

A papa ne laže.