Sarajevo – kraj 2016 je možda bio turbulentan u svijetu, ali u Bosni i Hercegovini sve nastavlja da teče svojim tokom. To je slučaj i sa posljednjim zasjedanjem Senata Univerziteta u Sarajevu, na kojem se medijski poziv predstavnika Studentskog parlamenta da se u obaveznu nastavu uvede vremenski blok za klanjanje džume usvojio većinom.

Predsjednik SPUS-a, Mljacko Džak, je ranije ove godine izašao u javnost sa ovim prijedlogom, te su ga glasno podržali mnogi studenti, a i tiše ne podržali mnogi drugi studenti. Sa željom da čujemo šta studenti misle sada, kada je Senat zaista odlučio podržati inicijativu SPUS-a, izašli smo na ulice našeg grada. Evo šta su za naš portal rekli:

Nehida Selmo – “Hahahahah mene samo zanima kako ću proć histologiju boga mi”, i njena drugarica, Huda Barajlić, “Ja sam Sarajka, ne interesuje me to ništa, šta me boli briga šta rade, svakako djevojke ne mogu na džumu”

Munib Spajić – “Ja osobno podržavam ovu odluku Senata mada se sa nekim Džaševim stavovima ne slažem. Iako sam osobno vjernik mislim da svako treba imati pravo na vjeru, koja nije samo moja, i u tom smislu je jako bitno da se petkom odvoji taj blok pa da možemo mi na džumu, a neko na misu i tako. To je baš fino. Sad samo ne znam jesul uskladili mise sa ovim tajm slotovima, ali siguran sam da će odluka Senata utjecati na to tako da se svačija prava mogu poštovati u istom vremenskom periodu. Eh tu se također nameće pitanje žena. Ja lično ne mislim da je njima mjesto na džumi, ali ne bi bilo fer prema nama muškima da imaju to slobodno da piju kafe, ako mi već izvršavamo neke svoje obaveze. Žene bi u tim slučajevima trebale da pohađaju neku vjersku nastavu, nešto. Eh, sad se tu nameće i pitanje ovih što ne vjeruju ni u šta. Dušmani, dabogda pocrkali.”

Mirsad Rukavica – “Jesmol u osnovnoj lijepo svi imali vjeronauku a ko nije može da sjedi na hodniku. Ovo sa džumom je isto, i ja ne vidim problem. Jel lijepo to radilo u osnovnoj i svima odgovaralo, jeste, tako da sam siguran da će i ovdje. Ljudska prava brate.”

Selfija Hadžihafizmuratselimbegović – “Iskreno bolji mi je bio onaj zahtjev da se pederi pobiju, ali vidim da ovo prolazi jer može proć ko ljudsko pravo, a realno i jest”

Haris Zahiragić – “Ja zaista ne podržavam ovu odluku – ona može djelovati kao da radi na principima ljudskih prava, ali to je krajnja manifestacija ljudskih prava koju desnica može da ostvari, dakle, nema nikakve veze sa konceptom kao takvim. Iako sam vjernik, mislim da mjesto ovakvim odlukama nije u sekularnim i državnim institucijama, posebice ako se donose na osnovu jedne religije pa se principom negativne jednakosti primjenjuju i na druge. U suštini, vjerujem da nam je potrebna re-sekularizacija univerziteta te bih volio da vidim tog glavonju iz SPUSa kojeg znam iz mahalskih tuča da napokon sjaše sa jadnih studenata i da se skloni nazad u svoja četiri zida gdje je glavni i gdje može samo sebi pomagati.”

Hurem Deniz – “Pa ne znam baš. OK mi je da studenti koji žele obavljati svoje vjerske dužnosti zaista to mogu, ne vidim problem s tim. Niti je kod nas recimo na faksu ikada bio problem, ko god je morao, mogao je izaći sa nastave, i ne biti zapisan. Niko se tome nije protivio, ni profesori ni studenti. Dizati na ovaj nivo, čini mi se, samo je skupljanje nekih bodova ili namjerna retradicionalizacija najosjetljivijih društvenih sektora.”

Studenti su se izjasnili, pa aktivna primjena ovog pravila počinje od sljedećeg semestra.