Slučaj djevojčice iz Sarajeva koja je pobjegla od kuće i sakrivala se kod drugarice pokrenuo je ovih dana lavinu komentara i rasprava o tome da li je pedagogija uopće kao grana nauke potrebna, te da li zaista pedagoške mjere imaju ikakav efekat na pravilan odgoj i usmjeravanje djece. Naime, kako se u mnogobrojnim ženski Facebook forumima navodi, razgovor sa djecom, osluškivanje njihovih potreba te rad sa njima jednostavno nije ono što djeci treba i što ih čini ljudima. Generalno mišljenje ovih internet influensera jeste da su pedagoške mjere korištene u prošlosti poput batinanja, lemanja kaišem, branja žare i pruteva bile mnogo efektivnije i davale su puno bolje rezultate na rast i razvoj mladog čovjeka.

Ove influenserke najavljuju da će praviti masovne proteste i zahtijevati od države da zakonom zabrani pedagogiju kao nauku koja roditeljima (pogotovo onim nove generacije) prodaje maglu, te da žele da jedina dostupna i legalna pedagoška mjera bude batinanje, jer batina je iz raja izašla.

Predstavnica ove FB grupacije koja je htjela da ostane anonimna, za naš portal je izjavila: “Ma daj, svega ti, kakav razgovor, kakvi bakrači, čim nešto pogriješi uzmeš i nalemaš dobro da mu ne padne na pamet više. Tako su i mene moji i ništa mi ne fali. Čak iako nije ništa uradilo dijete opet treba nalemati da odmah dijete zna kako je život nefer i kako mu ni mama neće uvijek držati stranu. Idemo odmah na vladu i načelnika i sve sa prijedlogom zakona.”

Mnogobrojni pedagozi i psiholozi iz BiH se oštro protive ovom prijedlogu jer smatraju da učenje djece fizičkom nasilu ne vodi ni ka zdravom pojedincu niti ka zdravom društvu.”

“Ma šta oni znaju, sjede tamo i pričaju povazdan ni o čemu. A kad dijete pobjegne onda kao roditelji krivi. Ne odgajamo ih mi već ulica i škola” dodaje FB influenserka i mama.