Ruke Bilsene, Pece, Poturka i Marića su u zraku. One ne simboliziraju rušenje sistema, pad kantonalne vlade, destrukciju, anarhiju. Te ruke, prema riječima lidera SBB-a Fahrudina Radončića, znače sigurnost, prosperitet, nova radna mjesta, relaksaciju odnosa s političkim kretenima, znače Prvu transverzalu, građevinsku za novi toranj, i na kraju, konačno rješenje zagađenja zraka u Sarajevu.

Zagađenje zraka je nešto s čim se, tvrdi Radončić, do sada nije smio uhvatiti ukoštac. Razvoj i rast Avaza, nekretnina i njegove političke ličnosti su procesi na koje može biti ponosan, sada kaže da prelazi na bolju budućnost građana. A upravo bi gradnja drugog tornja mogla doprinijeti trajnom rješavanju ključnog problema građana u glavnom gradu BiH.

„U sklopu ovog nebodera će se nalaziti hotel, residence, biznis centar, dakle, veoma šarolika jedna ponuda. O samim gabaritima ovog zasigurno najvišeg objekta na Balkanu najbolje govori činjenica da sam čak i od NASA-e morao tražiti građevinsku dozvolu. No, nije u tome suština priče. Suština je da će u vrijeme kampanje protiv gradnje u Sarajevu zbog zagađenja zraka, ova dva tornja zapravo doprinijeti trajnom rješavanju ovog problema. Moje arhitekte su izračunale da, ukoliko želim graditi novi toranj, on mora biti tačno toliko i toliko metara udaljen od ovog starog, kako bismo konačno dobili taj famozni efekat propuha“, navodi Radončić.

Par-nepar, pranje ulica, razne epizode i preporuke, ništa nije pomagalo, zagađenje zraka već godinama predstavlja problem broj jedan u zimskom periodu. Brojni su pokušaji da se dođe do propuh efekta, smišljani su tuneli, džinovski ventilatori, ali ništa, podrška je izostala. No, niko nije vjerovao da bi još uvijek imaginarni tornjevi od po 181 i 142 metra mogli imati veće strujanje zraka, nego li još uvijek imagenarni tuneli Ivan i Hranjen zajedno.

Ukoliko mu i ova zamisao krene za rukom, to bi Fahrudina Radončića svrstalo ne samo među najuspješnije biznismene, najvrjednije političare, najveće graditelje, nego i u red najistaknutijih svjetskih izumitelja modernog vremena, navodi se na kraju analize Dnevnog avaza.