Nakon strašnih vijesti koje stižu iz zeničke administracije od posljednjih lokalnih izbora – ukidanja besplatnih kafa radnicima u administraciji, zabrane korištenja općinskih vozila i uvođenje besplatne linije za prijavu nepravilnosti u radu Općine, novoorganizovani Sindikat radnika u administraciji ZDK – “Šalteruša”, sa ciljem javnog zagovaranja svoje nevolje, organizuje javni turnir u pasijansu.

Turnir je najavljen za početak februara 2017. Komisija za odnose sa javnošću pri Sindikatu najavila je takmičenja za sve starosne dobi, kao i malu školu pasijansa za najmlađe. Turnir će se odvijati u dvije kategorije: brzina slaganja i najmanji broj klikova, a tehnički opremu za ovu manifestaciju donirao je Microsoft.

Pripreme za takmičenje u punom su toku, izjavili su iz Sindikata, i dodali: “Mi, radnici u administraciji, oduvijek suosjećamo sa kolegama koji nisu na državnim jaslama, i uvijek smo bili dovoljno razumni da pustimo građane iz drugih proizvodnih sektora da se prvi bore za svoja prava. Ali ovako ne možemo dalje, šta je sledeće, pitamo mi vas – da idemo u penziju na vrijeme, da nam skrate pauze ili da nas provjeravaju na radnom mjestu? Mi to nećemo dopustiti. Na ovaj način pokušavamo mirnim putem tražiti svoja prava, a šta će se desiti ako to poboljšanja ne dođe, to ne znamo ni mi.”

Iz Sindikata su takođe izjavili da zasad ne vide razlog za štrajkove i protestne aktivnosti i da će prvo pokušati naći mirno riješenje na ovaj način. Ako, pak, Gradonačelnik i drugi vlastodršci ne budu vidjeli nevolju ove ugrožene grupe građana, Sindikat je obećao štrajkove i demonstracije, ili da će bar biti manje ljubazni na radnom mjestu.