Zbog proteste rudara koji već nekoliko dana ne kopaju ugalj u našoj zemlji moguće su restrikcije struje. Kako svakim danom radnici Elektroprivrede BiH imaju sve manje i manje posla oni su odlučili uzeti kolektivni plaćeni godišnji odmor. Godišnji odmor će trajati sve dok se ne steknu povoljni uslovi za nesmetan rad radnika Elektroprivrede.

“Imamo dosta manje posla u odnosu na ionako malo posla koji obavljamo. Zbog toga smo odlučili da svi idemo na godišnji. Nije baš neko pravo vrijeme niti je ljeto, niti zima, ali šta je tu je. Svi naši radnici će dobiti uredno plate za ovaj mjesec, ali neće raditi. Mislimo da je bolje da odemo na godišnji nego da se razvlačimo na poslu, a nemamo šta da radimo. Na odmoru ostajemo sve dok rudari ne počnu ponovno isporučivati ugalj i cijela stvar se malo normalizuje”, rekao je Samir Sklopka, predsjednik sindikata radnika Elektroprivrede BiH.

Direktor Elektroprivrede BiH gospodin Admir Andelija pohvalio je svoje radnike zbog ove odluke.

“Stvarno svaka im čast što su se odlučili na jedan ovakav korak. Vjerujem da nije bilo nimalo lako. Mislio sam i ja uzeti neki godišnji da iskoristim još ovo malo dok me ne smjene, ali ne znam još. Naravno ja ću svim radnicima uredno isplatiti sve naknade koje im po zakonu pripadaju bez obzira što određen broj dana neće raditi. Ovo stvarno nije naša greška. Svi znate da zavisimo od rudara, a oni sada štrajkaju. Pozivam sve da ne žure sa rješavanjem ovog problema, nama je i ovako dobro”, rekao je Admir Andelija, generalni direktor Elektroprivrede BiH.