Radnice na šalterima u bankama, poštama, različitim službama i javnim institucijama od sada će biti dodatno zaštićene od neuslovnog okruženja u kojem rade beneficiranim radnim stažom.

“Vlada je zakon donijela prije dva mjeseca, a on stupa na snagu ove sedmice i već od ponedjeljka svaki dan broji se trostruko za ove jadne, napaćene radnice.’’ kažu iz tima koji je radio na kreiranju zakona.

Inače, Zakon podrazumijeva utrostručivanje godina radnog staža, zbog stresa i teških uslova u kojima rade radnice na šalterima, sve u svrhu osiguravanja ljudskih prava onima koji su na prvom frontu demokratije i koji rade čak i kada sve ostalo staje.

‘’Zadovoljni smo što je ovaj zakon prošao. Nama je nešto takvo trebalo godinama. Stres je nevjerovatan. Prvo zato što smo poslove dobili preko štele, pa nam stalno to visi nad glavom. Druga stvar je što radimo više od 4 sata dnevno, sigurno, i to sa samo nekoliko pauza od pola sata.’’ kaže radnica sa šaltera Pošte.

Radnica iz CIPS-a također daje svoje viđenje situacije i zahvaljuje se javno svima koji su pomogli da joj se omogući jedna ovakva beneficija. ‘’Napokon je i to došlo. Više je stvarno nemoguće bilo ovo raditi. Dolaze vam ljudi, pitaju vas stvari, koji papir im treba, šta im treba, ja još onda moram tu i educirati ljude i biti im na raspolaganju. Kad sam se zapošljavala kum mi je rekao da ima posao da samo štembiljam nešto, al evo sad je gore nego u rudniku. Zaljepim onu naljepnicu ‘’Vraćam se odmah’’, ma ne prođe ni dva sata, odmah me zovu ‘Gdje si ti, šta radiš, zašto nitko nije na šalteru’ i ja ne mogu više to podnijeti.’’

Beneficirani radni staž, doprinosti i porezi, te penzije ovih radnica bit će isplaćivane iz fonda koji se upravo kreira, a podrazumijeva smanjivanje plata rudarima širom zemlje, čiji su se uslovi naglo popravili. ‘’Procjenom smo došli do zaključka da je ovim radnicama gore nego u rudniku. Tu su stalno neki ljudi, svi različiti, svi sa svojim zahtjevima koje smo dužni zadovoljiti, dok rudari rade s kamenom i krampom, nema priče, uživaš, mozak na pašu i lupaj.’’