Zerina L. iz Donjeg Vakufa, jučer je zajedno sa prijateljicom davala krv u humanitarne svrhe, za potrebe operacije njihovog školskog druga. Fotografiju na kojoj se vidi ovaj humani čin objavile su na Facebooku kako bi pozvali još ljudi da se uključi u kampanju.

Zerina, koja je inače vjernica i poštuje religijske običaje nošenja marame, izazvala je svojom fotografijom bijest i gnjev radiklanih islamskih grupa u BiH. Naime, na fotografiji se prikazuje gola Zerinina ruka u koju je zabodena igla za tranfuziju krvi.

Radikalne grupe preko Facebooka su poručile da će je naći i osvetiti se za bogohuljenje i sramoćenje svih drugih vjernika. ‘’Kakvo je to dobro djelo, pokazuju ruke. Sad će se neko napalit i drkat po cijele dane na njihove slike. Oni sad izazivaju šejtana. Pa bolje da im taj drug umre nego da ti pri davanju krvi moraš nekome pokazati ruku.’’ kažu radikalci.

Zerina nije imala snage komentirati slučaj, što zbog slabosti od darivanja krvi, što zbog prijetnji radikalaca.

Iz odjela za transfuziologiju se izvinjavaju što su vadili krv preko gole kože. Kažu kako će naći rješenje da od sada krv vade preko odjeće, kako niko ne bi bio uvrijeđen ili kako ne bi narušavali ničiju slobodu vjeroispovijesti.