Sinoć oko 23 sata u centru Banja Luke, izvršena je masovna racija po ugostiteljskim objektima. Pretresom više desetina lica, sedmero njih je lišeno slobode, jer nisu posjedovali validnu dokumentaciju sa sobom.

Akcija ‘Pulen’ je počela sinoć sihnronizovano, na više lokaliteta širom grada. Akcija je počela jednu minutu nakon 23 sata, s ciljem provjere osoblja ugostiteljskih objekata širom grada. S obzirom na to da je kućni red do 23 sata, sve osobe koje nisu članovi SNDS-a, nemaju pravo da se kreću ulicama nakon policijskog sata”, rekao je Dragan Lukač, direktor MUP-a Republike Srpske.

Kako saznajemo, uhapšene osobe su lišene slobode na tri različite lokacije, od koje su sve tri sumnjivog karaktera.

“Ta mjesta u kojima smo izvršili raciju su nam oduvijek bila sumnjiva. To su pretežno rock klubovi, te klinci u tim mjestima ne mare pretjerano za politiku. Većina od njih je nažalost, okrenuta ka kosmopolitskom načinu razmišljanja, te im čak ni nacionalnost ne predstavlja neku bitnu stvar. Smatramo da takve stvari kvare našu omladinu, te da im vremenom moramo razviti svijet o potrebi pripadanja etnosu i vodećoj nacionalnoj partiji”, dodaje Dragan Lukač.

Uhapšeni će provesti 24 sata u pritvoru, gdje će im dan i noć puštati snimke s predizbornih kampanja Milorada Dodika, njegove intervjue o secesiji zemlje i referendumu, te negiranju genocida.