“Aaaaa ta će ba on”, čulo se blejanje mase na trgu ispred BBI dok je Nihad Nepce, prvi bh. gastrokritičar, zbunjeno pokušavao objasniti da to što mu je to zanimanje ne znači da misli da je bolji i bogatiji od drugih.

Naime, Nepce (32), je prije par sedmica pokrenuo blog Dolmica, na koji stavlja recenzije restorana i kafića koje obilazi. Inače vrlo talentiran pisac, rodom iz Vareša, gdje je sticao radno iskustvo kao stolar, Nepce je odlučio spojiti svoju ljubav prema hrani i pisanju, te je bio istinski sretan i uživao u svom poslu. Nepce nije imao ambicijei zapravo je vrlo skroman čovjek koji je u kratko vrijeme uspio dobiti mnogo ponuda zbog svog iznimnog talenta za zapažanje okusa i detalja.

Međutim, lokalni dušebrižnici našli su sebi na obavezu da jadnog gastrokritičara izblamiraju što je više moguće. U želji da razumijemo šta tačno stoji iza ovog napada, razgovarali smo sa jednim od držača krupnijih komada kamena u neposrednoj blizini Nepceta.

“On misli da je bolji od nas. Čuj hranom se bavit, pa nije ovo Francuska. Brate pojedeš krompira zauhar i ideš radit, borit se, nije život u Bosni da se uživa i daje značaj ičemu osim pukom preživljavanju. Ko god ima želju da napreduje i da sebi omogući život bolji od borbe, a pogotovo onaj ko uspije u tome, je izdajica naroda. Vidi ga, garant nije radio dana u životu. Garant je peder” – objasnio nam je.